stripovi knjige blog novo akcija  
  o nama kontakt home
   
 
Bio je to rovovski rat blog
 
 
Na Vidovdan, 1914., austrijski nadvojvoda Franc Ferdinand stradao je u Sarajevu, u atentatu koji je u ime organizacije “Mlada Bosna” izveo Gavrilo Princip. Ovaj događaj bio je samo okidač za ono što se već godinama kuvalo – oružani sukob do tad neviđenih razmera, koji će istorija kasnije nazvati Prvim svetskim ratom. Taj rat se pokazao kao prilično nemilosrdan i nehuman, više nego ostali pre njega. Na zapadnom frontu, desetine hiljada vojnika je sa obe strane linije fronta životarilo u rovovima, čekajući da im oficiri narede da krenu u još jedan samoubilački juriš na protivničke linije, ne bi li (možda) osvojili poneki kvadratni metar za svoju zemlju. Ovaj strip je priča o tim ljudima.
***
16 years old when I went to the war, To fight for a land fit for heroes, God on my side, and a gun in my hand, Chasing my days down to zero, And I marched and I fought and I bled and I died, And I never did get any older, But I knew at the time that a year in the line, Is a long enough life for a soldier. (Motorhead, 1916)
Jacques Tardi, jedan od slavnijih izdanaka francuske škole stripa, često je u svojim delima obrađivao antiratne teme. Priče koje je slušao od svog dede, veterana Prvog svetskog rata, izuzetno su uticale na njegov opus, u kojem se nalazi nekoliko albuma sa ovakvom tematikom. Među njima je “Bio je to rovovski rat”, premijerno objavljen 1993., odnedavno i po prvi put na srpskom jeziku posredstvom beogradskog “Phoenix Pressa”.
“Rovovski rat” je dosta nekonvencionalno zamišljen strip. U njemu nema ni glavnih likova, ni centralne radnje, ni ostalih elemenata koji su često prisutni u drugim pričama. Umesto svega toga, Tardi nam je priredio epizodičan prikaz Prvog svetskog rata, prikazan kroz oči običnih vojnika. Njihove priče poređane su hronološki, i njihove sudbine ukrštaju se sa pojedinim bitnim događajima na zapadnom frontu. Sve njih, međutim, deli jedna zajednička nota – nijedan od njih, izuzev tek ponekog, ne preživi dalje od tih desetak-petnaest stranica koje im Tardi dodeljuje . Ovim pristupom, autor na vrlo surov način prikazuje besmislenost masovnog konflikta, i traumu koji on proizvodi među običnim ljudima. Mada je čitaocu vrlo rano jasno da će sve ove epizode iz rovova imati tragičan završetak, epilozi često izazivaju nevericu i gnušanje. Uzmimo, recimo, segment u kojem vrhovna komanda strelja trojicu vojnika za primer, jer njihova četa nije uspela u masovnom samoubilačkom napadu na nemačke linije. Ovaj događaj, koji se inače zaista desio, i koji je Stanley Kubrick detaljnije opisao u svom filmu “Paths of Glory” iz 1957., ostavlja izuzetno gorak ukus u ustima. Ništa manje teskobni nisu ni neki drugi momenti, u kojima se često uočava Tardijevo razočaranje svojom zemljom i njenom odnosu prema njenim podanicima. U opisima vojničkih sudbina, Tardi primenjuje još jedan zanimljiv trik – svi akteri priče predstavljeni su velikim slovima, što ih čini težim za zaboravljanje. Naizgled obična francuska imena tako postaju vezivno tkivo stripa, urezujući se duboko u vaše sećanje. Konačnom utisku doprinosi i dosta mračan, depresivan crno-beli crtež.
„Phoenix Press“ je izgleda bio svestan istorijskog značaja ovog albuma, pa se potrudio da zaokruži njegov edukativni karakter uz razne tekstualne dodatke. Tako u ovom izdanju, pored originalnog Tardijevog predgovora, imamo i detaljan uvod koji dočarava stanje u Evropi u predvečerje sukoba (autor je nepotpisani glavni urednik Goran Zečević), kao i izdvojeni prilog o Srbiji u prvom svetskom ratu. Na samom kraju, izdavač je obezbedio i filmografiju i bibliografiju srodne tematike, što je takođe za svaku pohvalu. Ovako opremljen, „Rovovski rat“ se, sasvim komotno, može koristiti i kao priručno štivo u osnovnim i srednjim školama. „Rovovski rat“ je strip definitivno vredan vaše pažnje. Kada uzmemo u obzir i da se ove godine obeležava sto godina od početka Prvog svetskog rata, može se reći i da je tajming izdavača odličan. Čvrsta preporuka.

Miloš Jovanović